Bomal sur Ourthe

De bungalow ligt aan de rand van het dorpje Bomal sur ourthe.
In de gemeente Durbuy.  Gelegen 45 km onder Luik.
Bomal heeft ongeveer 600 huizen en een kleine 1200 inwoners

De woning is gelegen op een van de hoogste punten van het Aisne-dal met een prachtig uitzicht in zeer rustige omgeving. 

Het dorpje zelf ligt in een vallei, omringd door bergen en heuvels.
De bungalow ligt op de berg en kijkt uit over de vallei waardoor u een prachtig uitzicht heeft.

Bomal-sur-Ourthe behoort tot Durbuy en zoals de naam al doet vermoeden is het dorpje gelegen aan de oevers van de Ourthe en ligt het op de scheidingslijn van de Condroz, de Famenne en de Ardennen. Het dorp telt slechts 1200 inwoners en heeft de bijnaam "De Belgische Hoofdstad van de Beaujolais".

Meer informatie over Durbuy, zie links onder het kopje "Durbuy"

Op zo'n 300 km afstand van Rotterdam en Amsterdam.

In 1993 kochten wij deze bungalow en hebben hier 17 jaar met veel plezier zelf met ons gezin gewoond.
Nu wonen wij 300 meter van de bungalow vandaan.

Wij hopen dat u tijdens uw aanwezigheid net zoveel rust en plezier mag hebben als wij dit altijd hadden in de bungalow..

 Vanaf 1993 zijn wij inmiddels de derde eigenaren. 
Een tijd lang is er niet veel gebeurd op het parc du chateau maar sinds kort word er weer af en toe een stukje grond verkocht en bebouwd.

De bungalow ligt vrij. En NIET op een bungalow park.

De  woningen/chalets op de berg zijn van particuliere eigenaren.

OORSPRONG Bomal sur Ourthe

De geschiedenis van Bomal gaat ver terug in de tijd. In de 12e eeuw was Bomal gekend onder de naam "Boumela". Deze naam is doorheen de eeuwen geëvolueerd tot zijn huidige vorm. Er zijn verschillende opvattingen over de betekenis van de naam, aangezien verschillende oorsprongen mogelijk zijn. De meest aangehaalde betekenissen zijn "rechtbank van de oorlogstrijders" en "heuvel van de kraaien".

VONDSTEN

Er zijn ook vondsten gedaan uit verschillende tijdperken. Zo ligt er op het grondgebied van Bomal een prehistorische grot waarin reeds veel archeologisch onderzoek werd gedaan. Ook hebben zowel de Romeinen als de Franken bewijzen van hun aanwezigheid achtergelaten in de rijke gronden van Bomal en omstreken. Verder in de tijd hebben de turbulente Middeleeuwen eveneens hun stempel gedrukt op Bomal.

EN VERDER?

Doorheen de late Middeleeuwen heeft Bomal toebehoord aan verschillende graven. Daardoor werd het grondgebied ook meerdere malen opgedeeld tot het uiteindelijk in het begin van de 18e eeuw eigendom werd van de heren van Cassals en Haymes, die de laatste heren zullen zijn tot aan de revolutie. Het was n van de heren van Haymes, namelijk Jean-Baptiste de Hayme, die tussen 1774 en 1776 het huidige kasteel liet bouwen. Na de Franse revolutie kwam Bomal op het grondgebied van Frankrijk te liggen, maar werd in 1815, na de val van Napoleon, geannexeerd door het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In 1831, vlak na de Belgische Revolutie, werd Bomal opgenomen in de huidige provincie Luxemburg. Bomal is nu n van de 12 deelgemeenten die samen Durbuy vormen.

 

 

Klik op foto voor groot formaat

Vlak voor de bungalow loopt een bospaadje naar beneden langs de grotten, een mooie wandeling, die beneden eindigt bij de rivier de l'Aisne.

Schuin tegen over de bungalow staat het mooie uitkijk torentje, u kijkt zo het dal in, en bij goed weer kunt u kilometers ver kijken.